7.12.07

Snoezelen in het klein

Een grote box met een bubbelunit, spiegelwanden en een watermatras. Kinderen en leidsters kunnen er heerlijk tot rust komen. Vooral voor gestresste baby's, huilbaby's en baby's met darmkrampjes, lijkt de snoezelbox de ideale oplossing.

Deze vorm van genieten komt oorspronkelijk uit de ouderen-en gehandicaptenzorg, waar zorgmedewerkers hun patienten al meer dan een kwart eeuw laten snuffelen en doezelen om weer levensvreugde op te wekken. Wat goed werkt voor oude mensen en verstandelijk gehandicapten, is misschien ook wel iets voor kleine kinderen, ontdekten pedagogen enkele jaren later. Een goede snoezelruimte prikkelt de zintuigen, en laat kinderen en pedagogische medewerkers tegelijkertijd lekker ontspannen. Het is de ideale plek om te kunnen liggen, kruipen, rollen of staan. Met wat schemerverlichting in combinatie met ontspannende muziek is het de ideale manier om de snoezelaar in hoger sferen te brengen.

Snoezelen met huilbaby's
Jose en Peter Scheuten vertaalden snoezelen voor ouderen en gehandicapten naar snoezelen voor baby's op kinderdagverblijven. In de vorm van snoezelbox. Jose, zelf jaren gewerkt in de gehandicaptenzorg, vertelt hoe ze aan het idee voor de snoezelbox is onstaan.
Als zij op maandag naar haar werk ging, viel het haar steeds vaker op hoe onrustig de kinderen waren. Ze leken moeite te hebben met de overgang van het weekend naar de week. Pedagogisch medewerkers klaagden over huilerige, vermoeide en gestresste kinderen die te veel op sleeptouw waren genomen en te laat naar bed waren gegaan. Jose had te doen met de kinderen en met de leidsters en zocht naarstig naar een oplossing voor dit probleem.

Een gesprek met een ontwikkelaar van spelmaterialen leverde de snoezelbox op. Deze snoezelbox is anderhalf bij tweeenhalve meter en bestaat uit 4 houten wanden, bekleed met zachte materialen en een sterrenhemel, bestaande uit kleine lichtjes.
Wat kinderen en baby's ervaren als ze in de snoezelbox liggen, is volgens Jose vergelijkbaar met 'het baarmoedergevoel'. Dat wil zeggen wat baby's voelen als ze nog bij hun moeders in de buik zitten. Als leidsters de baby's op het matras leggen, zakken ze weg in een warme golvende ondergrond. Zodra de kleine lampjes gaan branden en de muziek aangaan, zie je hoe de heel gestresste baby's, bijv. huilbaby's of baby's met darmkrampjes, zich vanuit hun stijve houding helemaal ontspannen.

Ontspanning voor leidsters en ouders
Het bedrijf waarme Jose en Peter de snoezelbox hebben ontwikkeld, doet ook veel op het gebied van pijnbestrijding. Via trillingen in de muziek zijn ze in staat om pijn weg te nemen. Ook hiervan kun je een vertaling maken voor kinderen in de kinderopvang. Je kunt werken met verschillende soorten snoezelmuziek, bewegende olievlekken in een koker met vloeistof of bubbels in het watermatras. Als deze dingen behoren tot de mogelijkheden.

De snoezelbox is als eerste instantie bedoeld als activiteit voor kinderen samen met leidsters. Maar een leidster kan een baby gerust alleen even neerleggen in de snoezelbox zonder er zelf bij te gaan liggen, want de ruimte is absoluut veilig. Dat neemt niet weg dat kinderen des te meer genieten van het snoezelen als ze zien dat volwassenen hetzelfde doen en dit als prettig ervaren.
Dat is echt belangrijk om te weten, dat je het echt samen doet. Want niets is fijner dan aandacht voor elkaar!

Bron: Madeleine Gibse
Tijdschrift Kinderopvang (nr. 12 December 2007)

Geen opmerkingen: